Välkommen till JÅK akvarell!

               

 

Här kan du hitta bilder och text om Jan-Åke Kristoffersson, en akvarellkonstnär från Karlshamn, numera boende i Bjärred.

 

I galleriet finns ett stort urval av Jan-Åkes bilder. Konstnärens egna favoriter hittar du här.

 

Jan-Åke föddes 1933 i Malmö men flyttade 1959 till Karlshamn. Han började med att måla i olja men har under de senaste åren övergått till akvarell

som ger mer spänning i måleriet. Många av tavlorna är inspirerade av kustlanskapet både från kargt och stenrikt som i Blekinge till leende mjukt

som på Österlen. Stenar kan tyckas grå och trista döda ting men Jan-Åke finner liv och färgskiftningar som gör bilden både spännande och levande.


              

 

 

En annan serie av tavlor föreställer gamla ödegårdar som ger känslan av att livet plötsligt har stannat, men ändå finns kvar på något sätt, är en stimulerande utmaning.


              

 

         

Kurserna hos Hasse Karlsson och Jan-Åkes egen kärlek till Österlen gör att han ofta kommer tillbaka till de öppna landskapen där ljuset och

de olika årstiderna skapar förändringar och känsla. Även landskapet och miljöerna på Gotland och Öland har lockat till ett flertal ”akvarellresor”.

Senaste sommaren var det Hallands Väderö med sina speciella stränder och klippor som lockade och under hösten kom inspirationen från en resa till Kina.

 

              

         

 

Jan-Åke har utöver kurser hos Hasse Karlsson även gått andra utbildningar.

                                                                                                     

Förutom de nästintill årliga utställningarna på kastellet i Karlshamn har Jan-Åke ställt ut på många enskilda- och samlingsutställningar, bland annat två jurybedömda under 2010, på Romele Konsthall i Dörröd och på Skånes konstförening i Malmö.

 

 

 

Du kan även se Jan-Åkes akvareller som omslag och illustrationer till boken ”Att möta personer med demens”,

Studentlitteratur AB 2011 och på Bäckaskogs slott.